Pieczeń z budyniem szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapraszam na danie obiadowe przygotowane z ogólnie dostępnych, prostych składników. Efekt końcowy jest zaskakujący! W trakcie wymyślania przepisu na budyń, koncepcja zmieniała mi się kilka razy. Danie to jest proste i zaskakujące. Moim zdaniem na szczególną uwagę zasługuje budyń, który kusi pięknym kolorem i dzięki dodanemu czosnkowi odstrasza wampiry:). Jego smak został przetestowany na rodzinie i koleżankach z pracy. Pieczeń jest aromatyczna i soczysta. Jej resztki zabraliśmy do pracy w kanapkach. Następnym razem do dania dodam surówkę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    ryż – 100 g
    kurczak – 1 sztuka o wadze ok. 2 kg
    szpinak – 2 garści

    Składnik podstawy dodatkowy:
    Ser żółty – 150 g + 50 g

    Składniki robocze:
    jajka - 2
    bułka tarta - 6 łyżek
    masło - 80 g + 1 łyżka + do wysmarowania formy
    świeże zioła: koperek i lubczyk 1/3 szklanki
    1 łyżka vegety
    100 ml mleka + 375 ml
    250 ml wody
    2 1/2 łyżeczki soli
    pieprz
    papryka słodka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka soku z limonki
    1 ząbek czosnku
    odrobina startej gałka muszkatołowej
    olej do nasmarowania foremek
    szpinak i zioła do dekoracji

    Przepis

    Pieczeń z kurczaka:
    kurczak ok. 2 kg
    2 jajka
    6 łyżek bułki tartej
    80 g masła
    1/3 szklanki świeżych ziół: koperek i lubczyk
    1 łyżka vegety
    100 ml mleka
    ok. 11/2 łyżeczki soli
    pieprz
    papryka słodka
    masło do wysmarowania formy

    Składniki na budyń:
    100 g ryżu (polecam krótkoziarnisty)
    2 garści świeżego szpinaku (ok. 60 g)
    375 ml tłustego mleka
    150 g sera żółtego
    250 ml wody
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    odrobina startej gałka muszkatołowej
    olej do nasmarowania foremek

    Chipsy z sera żółtego (na ok. 4 szt. o średnicy 10 cm):
    50 g twardego sera żółtego

    Dekoracja:
    świeże zioła i szpinak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń z budyniem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 1. Przygotowanie pieczeni:
    Kurczaka pozbawiamy skóry i kości. Mięso z udek i piersi mielimy. Powinniśmy otrzymać ok. 950 g mięsa. Masło topimy w rondelku. Dodajemy do niego bułkę tartą i mleko. Ubijamy mikserem jajka z solą. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z mięsem.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 2. Przekładamy do formy żaroodpornej, uprzednio wysmarowanej masłem. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą wyrównujemy masę mięsną. Posypujemy słodką papryką. Pozostawiamy na ok. 10-15 minut, aby masła stała się bardziej stabilna. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Klops powinien się zarumienić.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 3. Przygotowanie budyniu:
    Do rondla wsypujemy ryż, dodajemy masło, wlewamy mleko i pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 min, pamiętając o częstym mieszaniu. Ryż powinien wchłonąć płyn.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 4. Szpinak myjemy.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 5. Następnie kroimy.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 6. Blendujemy z pozostałą wodą sokiem z cytryny i dodajemy wraz z muszkatołową, startym czosnkiem oraz pieprzem do ryżu. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Rondelek zdejmujemy z ognia.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 7. Dodajemy starty ser żółty i energicznie mieszamy. Masa ma być gęsta. Foremki (można wykorzystać np. filiżankę) lekko natłuszczamy olejem, a następnie formujemy kształt.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 8. Chipsy:
    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z sera, startego na drobnych oczkach, formujemy cienkie krążki. Pieczemy do czasu, aż ich krawędzie lekko się zezłocą. Jeżeli chcemy uzyskać kształt miseczki, to wkładamy gorącego chipsa na np. do metalowej foremki na babeczkę, lub pozostawiamy go płaskim.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym 9. Pieczeń kroimy. Podajemy z budyniem szpinakowym i chipsem serowym. Możemy dodać ulubioną surówkę. Smacznego!

Porady

Rada: 1. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym. 2. Świeże zioła można zastąpić mrożonymi. 3. Resztki pieczeni można odgrzać w piekarniku lub podać jako wędlinę do kanapek. 4. Czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować