Pieczeń z budyniem szpinakowym

  • wyświetlono: 138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na danie obiadowe przygotowane z ogólnie dostępnych, prostych składników. Efekt końcowy jest zaskakujący! W trakcie wymyślania przepisu na budyń, koncepcja zmieniała mi się kilka razy. Danie to jest proste i zaskakujące. Moim zdaniem na szczególną uwagę zasługuje budyń, który kusi pięknym kolorem i dzięki dodanemu czosnkowi odstrasza wampiry:). Jego smak został przetestowany na rodzinie i koleżankach z pracy. Pieczeń jest aromatyczna i soczysta. Jej resztki zabraliśmy do pracy w kanapkach. Następnym razem do dania dodam surówkę.

DSC_0282
  • 4 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
ryż – 100 g
kurczak – 1 sztuka o wadze ok. 2 kg
szpinak – 2 garści

Składnik podstawy dodatkowy:
Ser żółty – 150 g + 50 g

Składniki robocze:
jajka - 2
bułka tarta - 6 łyżek
masło - 80 g + 1 łyżka + do wysmarowania formy
świeże zioła: koperek i lubczyk 1/3 szklanki
1 łyżka vegety
100 ml mleka + 375 ml
250 ml wody
2 1/2 łyżeczki soli
pieprz
papryka słodka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soku z limonki
1 ząbek czosnku
odrobina startej gałka muszkatołowej
olej do nasmarowania foremek
szpinak i zioła do dekoracji

Przepis

Pieczeń z kurczaka:
kurczak ok. 2 kg
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
80 g masła
1/3 szklanki świeżych ziół: koperek i lubczyk
1 łyżka vegety
100 ml mleka
ok. 11/2 łyżeczki soli
pieprz
papryka słodka
masło do wysmarowania formy

Składniki na budyń:
100 g ryżu (polecam krótkoziarnisty)
2 garści świeżego szpinaku (ok. 60 g)
375 ml tłustego mleka
150 g sera żółtego
250 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
pieprz
odrobina startej gałka muszkatołowej
olej do nasmarowania foremek

Chipsy z sera żółtego (na ok. 4 szt. o średnicy 10 cm):
50 g twardego sera żółtego

Dekoracja:
świeże zioła i szpinak

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z budyniem szpinakowym

  • Pieczeń z budyniem szpinakowym1. Przygotowanie pieczeni:
    Kurczaka pozbawiamy skóry i kości. Mięso z udek i piersi mielimy. Powinniśmy otrzymać ok. 950 g mięsa. Masło topimy w rondelku. Dodajemy do niego bułkę tartą i mleko. Ubijamy mikserem jajka z solą. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z mięsem.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym2. Przekładamy do formy żaroodpornej, uprzednio wysmarowanej masłem. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą wyrównujemy masę mięsną. Posypujemy słodką papryką. Pozostawiamy na ok. 10-15 minut, aby masła stała się bardziej stabilna. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Klops powinien się zarumienić.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym3. Przygotowanie budyniu:
    Do rondla wsypujemy ryż, dodajemy masło, wlewamy mleko i pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 min, pamiętając o częstym mieszaniu. Ryż powinien wchłonąć płyn.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym4. Szpinak myjemy.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym5. Następnie kroimy.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym6. Blendujemy z pozostałą wodą sokiem z cytryny i dodajemy wraz z muszkatołową, startym czosnkiem oraz pieprzem do ryżu. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Rondelek zdejmujemy z ognia.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym7. Dodajemy starty ser żółty i energicznie mieszamy. Masa ma być gęsta. Foremki (można wykorzystać np. filiżankę) lekko natłuszczamy olejem, a następnie formujemy kształt.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym8. Chipsy:
    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z sera, startego na drobnych oczkach, formujemy cienkie krążki. Pieczemy do czasu, aż ich krawędzie lekko się zezłocą. Jeżeli chcemy uzyskać kształt miseczki, to wkładamy gorącego chipsa na np. do metalowej foremki na babeczkę, lub pozostawiamy go płaskim.
  • Pieczeń z budyniem szpinakowym9. Pieczeń kroimy. Podajemy z budyniem szpinakowym i chipsem serowym. Możemy dodać ulubioną surówkę. Smacznego!

Porady

Rada:
1. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym.
2. Świeże zioła można zastąpić mrożonymi.
3. Resztki pieczeni można odgrzać w piekarniku lub podać jako wędlinę do kanapek.
4. Czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżserKurczakmięso mieloneser żółtyszpinakbudyńpieczeńobiadimprezapieczonezielonechipsypuddingkreatywne_gotowanie16
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety szpinakowe z kaszą gryczaną

Dodane przez: anemon

Krokiety szpinakowe z kaszą gryczaną

Farsz z kaszy gryczanej, twarogu...

Farfalle z sosem szpinakowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Farfalle z sosem szpinakowym

Szybki i prosty pomysł na niebanalny...

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

Krokiety szpinakowo – pieczarkowe z kurczakiem

Dodane przez: juchab

Krokiety szpinakowo-pieczarkowe z kurczakiem

Bardzo smaczne krokiety, z wyczuwalną...

potrawka ze szpinakiem

Dodane przez: bunia24

Szpinakowa potrawka z kurczakiem

Fajny pomysł na szybki i zdrowy...

sakiewki szpinakowe

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Szpinakowe sakiewki z soczystym kurczakiem

Szpinakowe sakiewki z soczystym...