CIASTO
1/2 kg mąki
15 dag masła
1 całe jajko, 1 żółtko
200 g gęstej śmietany
sól , pieprz
FARSZ
40 dag surowej białej kiełbasy
30 dag pieczarek
cebula, świeży lub suszony majeranek sól,pieprz
Kulebiak z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.
Obrane pokrojone pieczarki i cebulkę podsmażamy na oliwie kilka minut.
Gdy wystygną miksujemy je z obraną ze skórki kiełbasą. Przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem w zależności od potrzeb.
Ciasto cienko rozwałkowujemy wykrawamy prostokąty na dno blachy i wykładamy na foremkę .Następnie okładamy brzegi blachy dobrze dociskając do dna ( ciasto po bokach powinno być wyższe niż nałożony potem farsz).
Teraz nakładamy farsz . Z ciasta znów wycinamy prostokąt wielkości blachy
i nakładamy go na wierzch , ciasto z brzegów dociskamy do górnej warstwy. Ciasto lekko nakłuwamy , z reszty ciasta wykrawamy ozdoby.
Pieczemy około 50 minut.
Komentarze