KULEBIAK Z BIAŁEJ KIEŁBASY

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biała kiełbasa w wersji świątecznej .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    1/2 kg mąki
    15 dag masła
    1 całe jajko, 1 żółtko
    200 g gęstej śmietany
    sól , pieprz
    FARSZ
    40 dag surowej białej kiełbasy
    30 dag pieczarek
    cebula, świeży lub suszony majeranek sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Przekąski

Kulebiak z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.
    Obrane pokrojone pieczarki i cebulkę podsmażamy na oliwie kilka minut.
    Gdy wystygną miksujemy je z obraną ze skórki kiełbasą. Przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem w zależności od potrzeb.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy wykrawamy prostokąty na dno blachy i wykładamy na foremkę .Następnie okładamy brzegi blachy dobrze dociskając do dna ( ciasto po bokach powinno być wyższe niż nałożony potem farsz).
    Teraz nakładamy farsz . Z ciasta znów wycinamy prostokąt wielkości blachy
    i nakładamy go na wierzch , ciasto z brzegów dociskamy do górnej warstwy. Ciasto lekko nakłuwamy , z reszty ciasta wykrawamy ozdoby.
    Pieczemy około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować