Kwiatuszki z białej kiełbasy

4.5 (153 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Wielkanoc jak najbardziej kojarzy się z pierwszymi kwiatami w ogrodzie oraz białą kiełbasą na stole. Ja postanowiłam połączyć te dwa wielkanocne skojarzenia, w konsekwencji czego powstały pyszne paszteciki- kwiatuszki z kiełbasowym nadzieniem.
Polecam podać na ciepło do czerwonego barszczyku.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 9 cienkich białych kiełbasek (parzone),
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • Jajko do smarowania,
    • Majeranek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Kwiatuszki z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owijamy kiełbaski ciastem 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy je na 3 pasy o szerokości równej długości kiełbas.
    Każdy pas dzielimy na 3 części. W otrzymane kawałki ciasta zawijamy nasze kiełbaski.
  • formowanie 2. Miejsce łączenia ciasta dokładnie sklejamy. Owinięte kiełbaski układamy na stolnicy miejscem łączenia do spodu. Kiełbaski dość głęboko nacinamy co około 0,5 cm. Nacięte zaginamy, tak by uformować kwiatuszka.
  • przed pieczeniem 3. Uformowane kwiatuszki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy majerankiem.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kwiatuszki pieczemy do zrumienienia ciasta około 25 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować