Puszyste naleśniki szpinakowe z pastą z kurczaka

  • wyświetlono: 273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zachęcam do korzystania ze świeżego szpinaku. Ma on zdecydowanie ładniejszy kolor aniżeli mrożony i nie ma trawiastego posmaku. Dzięki niemu możemy urozmaicić nasze menu i przełamać istniejący mit. Proponowane naleśniki są puszyste i na pewno zwrócą uwagę dzieci. Proszę wypróbować podaną metodę smażenia. Poprzez przykrycie patelni pokrywką, górna warstwa nie traci pięknego zielonego koloru.

DSC_0282
  • 5 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

a. Składniki podstawowe zestawu:
150 g ryżu
120 g świeżego szpinaku
1 udko kurczaka
pojedyncza pierś kurczaka


b. Składnik podstawowy dodatkowy:
2 jajka do pasty
2 jaka do naleśników

c. Składniki robocze:
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
olej do smażenia (ok. 2 łyżki)
3 łyżki szczypiorku
2 łyżki majonezu
pieprz
sól

Dekoracja:
jajko
natka pietruszki

Ciasto naleśnikowe:
150 g ryżu
120 g świeżego szpinaku
250 ml mleka
2 jajka
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
olej do smażenia (ok. 2 łyżki)

Pasta z kurczaka:
1 udko kurczaka
pojedyncza pierś kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki szczypiorku
2 łyżki majonezu
pieprz
sól

Dekoracja:
jajko
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste naleśniki szpinakowe z pastą z kurczaka

  • Puszyste naleśniki szpinakowe z pastą z kurczaka1. Naleśniki:
    Ryż mielimy na mąkę w młynku do kawy. Do mleka dodajemy szpinak, wcześniej umyty, dokładnie wysuszony i pokrojony. Szpinak z mlekiem blendujemy. Z oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy mleko szpinakowe z żółtkami, olejem, solą i przesianą mąką. Dodajemy w dwóch porcjach sztywną pianę z białek.
  • Puszyste naleśniki szpinakowe z pastą z kurczaka2. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wykładamy ciasto. Naleśniki powinny być grube. Przykrywamy pokrywką. Naleśników nie odwracamy. Wykładamy po ok. 2-3 minutach, gdy spód się podpiecze. Na placki nakładamy pastę.
  • Puszyste naleśniki szpinakowe z pastą z kurczaka4. Pasta z kurczaka:
    Ugotowane mięso (np. może być z rosołu) drobno kroimy. Dodajemy 2 jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach, 2 łyżki majonezu, drobno pokrojony szczypiorek i przyprawiamy. Mieszamy. Pastę wykładamy na naleśniki. Ozdabiamy natką pietruszki i ugotowanym jajkiem. Smacznego!

Porady

1. Ryż możemy zastąpić gotową mąką ryżową, a świeży szpinak mrożonym, ale bardzo dobrze odsączonym.
2. Do nadzienia możemy wykorzystać zarówno ciepłe mięso, jak i zimne.
3. Nie przejmujmy się, jeżeli w ciasto zrobi się lekko wodniste, bo po usmażeniu naleśniki są i tak puszyste. Ważne jednak jest, aby szpinak przed krojeniem był dokładnie osuszony.
4. Jeżeli uznamy, że ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę więcej mąki ryżowej ub np. z ciecierzycy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżplackiKurczakJajkaszpinaknaleśnikimąka ryżowaobiadpysznezielonefitbezglutenowenaleśniki ryżowekreatywne_gotowanie16

Komentarze

Podobne przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży

Dodane przez: Anyzkowo

Puszyste racuchy z jabłkami

Sekret tak puszystych racuchów...

Szpinakowe babeczki z kurczaka

Dodane przez: smakvanilii

Szpinakowe babeczki z kurczakiem

Idealne na obiad.

nalesniki

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Naleśniki z kurczakiem Gyros

Bardzo dobre danie które można...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Filet z kurczaka przykryty puszystą pierzynką

Pomidor połączony z papryką to...

Kurczak na szpinakowo-ryżowym "posłaniu"

Dodane przez: aleksandra1981

Szpinakowy Ryż z Kurczakiem

Polecam to danie wszystkim miłośnikom...

image-1ruq6q2

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym

Torcik szpinakowy to moja propozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE