Danie zrobiłam na kolacje dla znajomych , byli zachwyceni . Roladki nafaszerowałam roszponką, ogórkiem konserwowym , papryką i serem , skąpałam w sosie pomidorowym i gotowe :)))
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 plastrów schabu wieprzowego - ok. 800 g.
2 łyżki przyprawy do mięs
2 garście roszponki
2 ogórki konserwowe
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
ok. 150 g. żółtego sera - u mnie gołda
700 g. przecieru pomidorowego z bazylią
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
2 listki laurowe
2 szczypty majeranku
2 szczypty oregano
2 szczypty suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
2 łyżki twardego żółtego sera typu cheddar
natka pietruszki do posypania
naczynie do zapiekania
Roladki wieprzowe z warzywami i serem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle szklę pokrojoną w kostkę całą cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , chwilę podsmażam , dodaję przecier pomidorowy , listki laurowe , doprawiam majerankiem , oregano , bazylią , solą i pieprzem , doprowadzam do zagotowania , odstawiam .
2.Każdy plaster mięsa rozbijam tłuczkiem , posypuje przyprawą do mięs , na każdym plasterku kładę porcję roszponki , pokrojone w paski - paprykę , ogórka , piórka cebuli , porcję startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera , zwijam roladki .
3.Roladki obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano .
4.Do naczynia do zapiekania wlewam połowę sosu , układam roladki , zalewam pozostałym sosem , naczynie wstawia do piekarnika , zapiekam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie piekarnik wyłączam, roladki posypuję startym twardym serem , pozostawiam w piekarniku na 10 minut . Roladki podaję posypane natką pietruszki .
Komentarze