Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Każdy kawałek delikatnie rozbić za pomocą dłoni, posypać przyprawą oraz dokładnie obtoczyć w mące.
Mięso obsmażyć na maśle z każdej strony na rumiano i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
Dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem przez około 20-25 minut (do miękkości).
Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy.
Polędwiczkę dodatkowo poddusić, ale już bez przykrycia - do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawić do smaku.
Komentarze