Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Mięsko wychodzi mięciutkie i aromatyczne oraz idealnie komponuje się z warzywami otulonymi delikatnym sosem pomidorowym. Pycha!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (moja ważyła około 400g)
    mąka do obtaczania
    około 3 łyżek masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    około 400 ml bulionu/wody
    około 100-150 ml koncentratu pomidorowego
    ulubione zioła
    papryka słodka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
    Każdy kawałek delikatnie rozbić za pomocą dłoni, posypać przyprawą oraz dokładnie obtoczyć w mące.
    Mięso obsmażyć na maśle z każdej strony na rumiano i przełożyć do garnka.
    Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
    Dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem przez około 20-25 minut (do miękkości).
    Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy.
    Polędwiczkę dodatkowo poddusić, ale już bez przykrycia - do momentu aż sos zgęstnieje.
    Sos doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować