Rolada z wielkanocnymi smakami

4.4 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Ta rolada to zdecydowany faworyt na moim wielkanocnym stole. Smak mięsa doskonale komponuje się z wyrazistym chrzanem i słodką żurawiną. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • Szynka wieprzowa o wadze około 1,2 kg,
    • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
    • 1 mały słoiczek chrzanu dobrej jakości,
    • Ok 100 gram suszonej żurawiny,
    • 5 dag sera żółtego,
    • Majeranek do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Papryka do smaku,
    • Olej,
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Rolada z wielkanocnymi smakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiamy mięso 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane rozkrawamy, by powstał zgrabny płat mięsa. Rozkrojone mięso dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Rozbite nacieramy przyprawami do smaku.
  • szynkę wykładamy na schab 2. Na przyprawiony płat mięsa wykładamy warstwę szynki szwarcwaldzkiej.
  • na szynkę wykładamy chrzan 3. Szynkę obficie smarujemy chrzanem.
  • na chrzan wykładamy żurawinę i ser 4. Chrzan posypujemy żurawiną oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.
  • formujemy roladę 5. Po nałożeniu składników nadzienia mięso zawijamy w roladę. Uformowaną roladę przewiązujemy dratwą, by w czasie pieczenia zachowała swój kształt. Jej wierzch obficie nacieramy olejem.
    Gotową umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 90 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować