Ta rolada to zdecydowany faworyt na moim wielkanocnym stole. Smak mięsa doskonale komponuje się z wyrazistym chrzanem i słodką żurawiną. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki:
• Szynka wieprzowa o wadze około 1,2 kg,
• 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
• 1 mały słoiczek chrzanu dobrej jakości,
• Ok 100 gram suszonej żurawiny,
• 5 dag sera żółtego,
• Majeranek do smaku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka do smaku,
• Olej,
Rolada z wielkanocnymi smakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane rozkrawamy, by powstał zgrabny płat mięsa. Rozkrojone mięso dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Rozbite nacieramy przyprawami do smaku.
4.Chrzan posypujemy żurawiną oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.
5.Po nałożeniu składników nadzienia mięso zawijamy w roladę. Uformowaną roladę przewiązujemy dratwą, by w czasie pieczenia zachowała swój kształt. Jej wierzch obficie nacieramy olejem.
Gotową umieszczamy w rękawie do pieczenia. Roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 90 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze