Rolada ze schabu

4.5 (191 ocen)

Wyśmienita pieczeń, polecam na ciepło i na zimno

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego
    0,5 kg mielonej wieprzowiny
    6 długich plastrów przerośniętego boczku
    mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 200 g
    1 jajko
    pół pęczka natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    czosnek granulowany
    majeranek
    pieprz
    sól
    sól zmiękczająca mięso (2 łyżeczki)
    liście laurowe
    pieprz kolorowy w ziarnach
    świeży rozmaryn
    biała nić bawełniana do obwiązania rolady
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Rolada ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nożem nacinamy , tak aby powstał duży płat. Rozbijamy go lekko tłuczkiem i nacieramy solą zmiękczającą mięso, zwijamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Mielone mięso wyrabiamy z jajkiem ,posiekaną natką i bułką tartą, doprawiamy solą ,pieprzem i czosnkiem granulowanym (można dać świeży).
    Płat schabu rozkładamy na desce, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy czosnkiem granulowanym i majerankiem, wykładamy przygotowany farsz, na wierzchu rozkładamy pomidory osączone z zalewy.
    Zwijamy ciasno roladę, możemy brzegi spiąć wykałaczkami.
  • 3. Na wierzchu układamy plastry boczku (bez skórek), sznurujemy nicią,żeby w czasie pieczenia rolada się nie rozpadła.
    Wkładamy do brytwanny o grubym dnie, na wierzchu kładziemy kilka listków laurowych, gałązki rozmarynu ,posypujemy kolorowym pieprzem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 *C, potem zmniejszamy temperaturę do 175 *C.Całkowity czas pieczenia 1,5 godziny.W czasie pieczenia od czasu do czasu polewamy pieczeń wytworzonym sosem.

Porady

Na ciepło podajemy roladę pokrojoną w grube plastry, na zimno doskonale smakuje pokrojona cieniutko jak wędlina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Schab Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować