wielkanocna rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym

  • wyświetlono: 2248 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Święta bez takiej rolady nie mogą się odbyć :)

BonAppetitMalgorzata

Składniki

Składnik:
1,5 kg schabu
1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego
1 słoiczek żurawiny
30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)
duża garść suszonej żurawiny
pęczek natki pietruszki
sól pieprz

Składniki na sos:
1 słoiczek chrzanu tartego
dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)
sok z połowy cytryny
zioła prowansalskie
koperek
cukier do smaku
sól

Ponadto:
sznurek do związania mięsa
rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

wielkanocna rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym

  • schab1. Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie).
  • schab2. Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C.
  • 3. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylaschabŻurawinaroladachrzanWielkanocświęta bożego narodzeniakonkurs_fantazjaPieczysteMięsa na Wielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Polecam wypróbowanie wieprzowiny...

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....