wielkanocna rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym

4.49 (192 ocen)

Święta bez takiej rolady nie mogą się odbyć :)

Składniki:

  • Składnik:
    1,5 kg schabu
    1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego
    1 słoiczek żurawiny
    30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)
    duża garść suszonej żurawiny
    pęczek natki pietruszki
    sól pieprz

    Składniki na sos:
    1 słoiczek chrzanu tartego
    dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)
    sok z połowy cytryny
    zioła prowansalskie
    koperek
    cukier do smaku
    sól

    Ponadto:
    sznurek do związania mięsa
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Dania mięsne

Wielkanocna rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie).
  • schab 2. Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C.
  • 3. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Mięso Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować