Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić). Bezę rozsmarować na blasze (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło). Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.
Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku. Z wierzchu polać konfiturą z truskawek.
Komentarze