REKLAMA

Rolada Truskawkowa kropka

wyświetlono: 2620 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.

opublikowany: 07.04.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    czerwony barwnik

    Krem:
    200 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka malinowa
    250 g truskawek
Ocena:

(średnia 4.5 z 148 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika, przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej dziurki lub do woreczka w którym odcinamy róg. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu). Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.
  • 4. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bożena Z. ja.

Rolada truskawkowa

delikatna i lekka.......w sezonie truskawkowym obowiazkowa!!!!

kategoria: Ciasta rolada Desery opublikowany: 30.06.2017 | wyświetlono: 536 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Rolada truskawkowa

Lekki, letni deser :)

kategoria: Ciasta rolada rolada biszkoptowa biszkopty opublikowany: 06.07.2019 | wyświetlono: 467 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta Daszkowska 20150615_164302_HDR-1

Rolada truskawkowa

Pyszna rolada bezowa rozpływająca się w ustach z aksamitnym sosem truskawkowym.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 29.01.2019 | wyświetlono: 388 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE