Rolada Truskawkowa kropka

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    czerwony barwnik

    Krem:
    200 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka malinowa
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Rolada truskawkowa kropka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika, przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej dziurki lub do woreczka w którym odcinamy róg. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu). Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.
  • 4. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować