Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kiedy pojawiają się pierwsze truskawki, na stole nie może zabraknąć tej pysznej rolady do kawy :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa truskawkowa:
    300 ml śmietany 30 proc.
    3/4 szklanki zmiksowanych truskawek
    3/4 szklanki drobno pokrojonych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1-2 łyżki cukru pudru
    ponadto: 50 g mlecznej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej Całość delikatnie wymieszać i przelać na dno formy o śr.26/40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.10-12minut w 180 st. Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć do góry dnem na ściereczkę bawełnianą i zdjąć papier. Zrolować w ściereczkę i odstawić.
  • 2. Masa truskawkowa: śmietanę ubić z cukrem pudrem. (3 łyżki odłożyć do dekoracji wierzchu). Dodać mus truskawkowy. Galaretkęrozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i lekko stężałą dodać do masy. Całość wymieszać.
  • rolada truskawkowa 3. Zrolowany biszkopt rozłożyć. Wyłożyć masę z truskawkami i ponownie zrolować w roladę wzdłuż krótszego boku. Udekorować pozostałą bitą śmietaną i roztopioną czekoladą z mlekiem. Wstawić do lodówki do stężenia na 3-4 godz. ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować