Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej Całość delikatnie wymieszać i przelać na dno formy o śr.26/40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.10-12minut w 180 st. Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć do góry dnem na ściereczkę bawełnianą i zdjąć papier. Zrolować w ściereczkę i odstawić.
2.Masa truskawkowa: śmietanę ubić z cukrem pudrem. (3 łyżki odłożyć do dekoracji wierzchu). Dodać mus truskawkowy. Galaretkęrozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i lekko stężałą dodać do masy. Całość wymieszać.
3.Zrolowany biszkopt rozłożyć. Wyłożyć masę z truskawkami i ponownie zrolować w roladę wzdłuż krótszego boku. Udekorować pozostałą bitą śmietaną i roztopioną czekoladą z mlekiem. Wstawić do lodówki do stężenia na 3-4 godz. ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze