Rolada truskawkowa

  • wyświetlono: 468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

delikatna i lekka.......w sezonie truskawkowym obowiazkowa!!!!

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
50 g drobnego cukru do wypieków
3,5 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowo - truskawkowa:

około 600 g świezych oczyszczonych truskawek
250 ml śmietany kremówki 30 procentowej
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru
oraz cukier puder do oprószenia rolady , do oprószenia sciereczki
swieze truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada truskawkowa

  • 1. 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane obie mąki-pszenna i ziemniaczaną- i bardzo delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać . Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.

    W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem Położyć na niej wierzchem ku sciereczce upieczoną, gorącą roladę , pamietajac o zdjeciu papieru z góry.
    Szybko zwinąć razem ze ściereczką roladę, odłożyć do wystudzenia.

    2. Masa z truskawkami :

    około 4 00 g truskawek zmiksować blenderem na aksamitny sos a reszte pokroić na małe kawałki.

    Żelatynę w proszku przesypać do małej miseczki, zalać zimną wodą, a nastepnie podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.

    Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodawać stopniowo do sosu z truskawek, delikatnie wymieszać. Dodać żelatynę, na początku najlepiej wymieszać ją z 3 łyżkami kremu, następnie dodać do reszty i delikatnie lecz dobrze wymieszać. Na końcu dodac pokrojone truskawki. Mase schodzic w lodówce by nieco zgęstniała.

    Zimna roladę rozwinąć, szybko rozprowadzić na niej masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki by całkowicie stęzała.

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem , udekorowac truskawkami .

Porady

potrzebna jest tez sciereczka np lniana

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoCiastoTruskawkiDeserroladaowocerolada truskawkowa

Komentarze

Podobne przepisy

rolada kawowa

Dodane przez: kasienka1987

rolada kawowa z truskawkowym oczkiem

mocny aromat kawy ) dla miłośników...

ROLADA TRUSKAWKOWO-MIĘTOWA

Dodane przez: kasiunia860

ROLADA TRUSKAWKOWO-MIĘTOWA

Bezowa rolada o orzeźwiającym smaku...

nnqqq

Dodane przez: pm134

Rolada truskawkowa z bananami

Truskawki i banany smakują wyśmienicie...

Tort z rolad z masą truskawkowo śmietanową

Dodane przez: bienpyt

Tort z rolad z masą truskawkowo śmietanową

Tort inaczej – ciasto biszkoptowe...

Rolada Żyrafa.

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Rolada Żyrafa

Żyrafę, ciasto pozytywnie zakręcone,...

Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym

Dodane przez: rzelkazag

Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym

Mój sposób na niewykorzystane białka.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE