Rolada francuska z farszem z kiszonej kapusty i grzybów

4 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rolada z ciasta francuskiego – z nadzieniem kiszonej kapusty i świeżych grzybów. Super dodatek do czerwonego barszczu na wigilijny stół i nie tylko. By skrócić czas przygotowania potrawy kiszona kapustę i grzyby można przygotować wcześniej. Do nadzienia można dodać suszone, ugotowane grzyby. To danie jest tanie i super oszczędne.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 duże łyżki sezamu
    1 małe jajko
    2 garście ugotowanej, dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
    4 łyżki drobno posiekanych, ugotowanych świeżych grzybów
    1 mała cebula
    2 łyżki oleju
    Sól, pieprz do smaku
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolady wytrawne

Rolada francuska z farszem z kiszonej kapusty i grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć krótko. Następnie dodać pokrojone grzyby i pokrojoną kapustę, wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem – całość dusić około 10 minut. Wystudzić farsz. Ciasto rozwinąć, posypać sezamem , wałkiem wcisną przyprawę w ciasto. Ciasto odwrócić by sezam po zwinięciu w roladę był na zewnętrznej stroni, posmarować wystudzonym farszem wzdłuż dłuższego boku, zwinąć w roladę. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika podgrzanego i piec w temp. 200 stopni na rumiany kolor 30 minut.

Porady

1 jako posypki zamiast sezamu można użyć suszonego kminku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować