Rolada z kurczaka faszerowana pieczarkami, porem i serem

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Soczysta rolada z filetu kurczaka faszerowanego pieczarkami, porem, serem mozzarella, doprawiona czosnkiem i przyprawą do kurczaka.
Jako zimna przekąska i wędlina na kanapki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka,

    500 g pieczarek,

    2-3 ząbki czosnku,

    80 g pora - biała i jasnozielona część,

    kulka sera mozzarella,

    sól, pieprz,

    3 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka,

    łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Rolada z kurczaka faszerowana pieczarkami, porem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplastry, czosnek przeciskamy przez praskę - dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Podsmażamy około 10-15 minut na oleju, odsączamy z nadmiaru wody na sitku.
    Ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach - dodajemy do pieczarek.
    Filety dzielmy na 2-3 części, lekko rozklepujemy.

    Rozkładamy folię spożywczą, na której układamy filety ( szerokością na długość małej keksówki) tak, aby nachodziły na siebie (folia ułatwi nam zawijanie całej rolady).
    Solimy i posypujemy dwiema łyżeczkami złocistej przyprawy do kurczaka.
    Układamy farsz na 3/4 całości - zostawiamy kawałek od końca bez farszu.
    Zwijamy w rulon. Posypujemy z wierzchu szczyptą soli i łyżeczka przyprawy.
    Przekładamy - bez folii - do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wkładamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut.
    Może być jeszcze trochę wody, którą należy odlać.
    Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Kroimy na plastry - grubość wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pieczarki Por Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować