Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Świetnie smakuje podana na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski.
1 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1,5 kg schabu w kawałku
0,5 – 0,7 kg mięsa mielonego
Żółty ser w plasterkach
Pół czerwonej cebuli
Pół czerwonej papryki
Pół żółtej papryki
Czosnek granulowany
1 jajko
Bułka tarta
Sól, pieprz
Majeranek
Słodka mielona papryka
Ostra mielona papryka
Jarzynka (Vegeta)
Natka pietruszki
Rolada ze schabu z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozcinamy na prostokątny płat (przesuwając noże od zewnątrz do środka), tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa, uważamy żeby nie przeciąć do końca.
Tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz majerankiem.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę pietruszki – około 2 łyżki, jajko oraz doprawiamy do smaku. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej. Masę wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na folii aluminiowej rozkładamy płat mięsa, układamy na nim plasterki żółtego sera, pokrojone w paseczki paprykę i cebulę. Nie wierzch wykładamy mięso mielone, lekko dociskając.
Całość zwijamy, jak roladę, przewiązujemy nicią i wraz z folią, na której było wyłożone mięso, wkładamy do keksówki. Przykrywamy wierzch wystającym folią.
Roladę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200stopniach, następnie 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia wyciągamy roladę z piekarnika, odwijamy ostrożnie folię, roladę polewamy sokiem powstałym podczas pieczenia, posypujemy majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Całość chwilę zapiekamy, aby rolada się zarumieniła.
Komentarze