Rolada drobiowa z wątróbką i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana rolada jest krucha i delikatna, a farsz z wątróbki wbogaca jej smak :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    200 g wątróbki drobiowej
    150 g pieczarek
    80 g kaszy gryczanej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    sól, pieprz
    mielona słodka i ostra papryka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wątróbka Dania z makaronem

Rolada drobiowa z wątróbką i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka umyć, osuszyć, rozbić przez folię, by tworzyło duży płat. Oprószyć solą, pieprzem , mieloną słodką i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Rolada drobiowa z wątróbką i kaszą gryczaną 2. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju i razem z kaszą przełożyć do miski. Wystudzić. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Do pieczarek dodać posiekaną cebulę i wszystko razem poddusić do miękkości. Po wystudzeniu przełożyć do miski z wątróbką. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, i pieprz. Wymieszać na gładką masę.
  • Rolada drobiowa z wątróbką i kaszą gryczaną 3. Na filecie z indyka rozsmarować farsz i ciasno zwinąć w roladę (związując nićmi kuchennymi). Roladę przełożyć na rozgrzany olej i krótko podsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 50-60 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Z rolady zdjąć nici i podawać pokrojoną w plastry z dowolnymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować