Rolada drobiowa z wątróbką i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka umyć, osuszyć, rozbić przez folię, by tworzyło duży płat. Oprószyć solą, pieprzem , mieloną słodką i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce.
2.Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju i razem z kaszą przełożyć do miski. Wystudzić. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Do pieczarek dodać posiekaną cebulę i wszystko razem poddusić do miękkości. Po wystudzeniu przełożyć do miski z wątróbką. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, i pieprz. Wymieszać na gładką masę.
3.Na filecie z indyka rozsmarować farsz i ciasno zwinąć w roladę (związując nićmi kuchennymi). Roladę przełożyć na rozgrzany olej i krótko podsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 50-60 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Z rolady zdjąć nici i podawać pokrojoną w plastry z dowolnymi dodatkami. Smacznego :)
Komentarze