Pierożki z wątróbką i kaszą gryczaną

4.48 (177 ocen)

  • 60 min

Polecam wszystkim pyszne i łatwe do wykonania pierożki, a połączenie wątróbki i kaszy gryczanej nadaje im niepowtarzalny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    1,5 szklanki gorącej wody

    Farsz:
    0,5 kg wątróbki drobiowej
    1 cebula
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
    1 woreczek kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki z wątróbką i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie w/g wskazań na opakowaniu (nie może być przegotowana).
  • 2. Wątróbkę podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przyprawy do smaku. Studzimy i przepuszczamy jeden raz przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i razem mieszamy.
  • 3. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie wykrawamy szerszą szklanką, (u mnie jest to pucharek do lodów) krążki o średnicy 4 cm.
    Nakładamy farsz, zlepiamy i przyciskamy brzegi pierożków.
    Gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pierożki. Po wypłynięciu czekamy jeszcze minutę i wyjmujemy z garnka.
  • 4. Dodatkowo - w niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę z cebulką i polewamy pierożki.

Porady

Pierożki wyglądają estetycznie, kiedy po zlepieniu robimy tzw. falbankę, ale możemy sobie uprościć pracę naciskając brzegi widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować