Wątróbka w nowoczesnej odsłonie czyli rolada z wątróbki z jajecznym nadzieniem. Łatwo się rozsmarowuje na pieczywie, niczym pasta. Doskonale smakuje i wygląda :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
masa z wątróbki:
400 g drobiowej wątróbki
2-3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
ok. 50 ml oleju
sól
pieprz
Rolada z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę oczyścić z błon, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju razem z cebulą. Ostudzić pod przykryciem. Wątróbkę i cebulę przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem. Wyłożyć na folię aluminiową tworząc prostokąt o wymiarach ok. 25x20 cm, wyrównać i wygładzić nożem.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce. dodać masło, kurkumę, sól i pierz, wymieszać. Wsypać posiekany szczypiorek, ponownie wymieszać. Rozłożyć na masie z wątróbki, rozsmarować i wyrównać nożem. Pomagając sobie folią, zawinąć w roladę. wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze