PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM

  • wyświetlono: 2866 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Fantastyczne, drożdżowe bułeczki / pączki nadziane pysznym farszem z wątróbki i kaszy gryczanej.Parmezan dodaje im niezwykłego charakteru.Takie pączki są świetnym pomysłem na "odczarowania" wątróbki, dla tych, którzy za nią nie przepadają!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

ROZCZYN:

* świeże drożdże – 30 g

* ciepłe mleko – 85 ml

* cukier – 1 łyżka

* mąka – 1 czubata łyżka

CIASTO:

* mąka – 500 g

* jajko – 1 szt

* ciepłe mleko – 125 ml

* sól – 1 szczypta

* spirytus – 1 łyżka

* masł0 – 35 g

* olej – 1 łyżka

FARSZ:

* wątróbka drobiowa – 200 g

* duża cebula – 1 szt

* kasza gryczana – 50 g

* sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku

DODATKOWO:

* olej do smażenia

* parmezan – 30 g

Sposób przygotowania przepisu:

PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    ROZCZYN:

    Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem.

    Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

    CIASTO:

    Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli.

    Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    FARSZ:

    Kaszę gotujemy na sypko.

    Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.

    Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut.

    Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki.

    CAŁOŚĆ:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki.

    Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki.

    Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C).

    Zajadamy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniawątróbkamoj_niedzielny_obiadkaszaszkola_babciz_roznych_stron_swiatacebulaPączkikasza gryczanabułki

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą

Pożywne i pyszne gołąbki z moją...

schabowy z duszona kapustą i kaszą

Dodane przez: Neblina36

Schabowy z duszoną kapustą i kaszą gryczaną

Schabowy z kapustą, marchewką i...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gryczane kotlety z wątróbką

Kotlety są zdrowe, smaczne, tanie...

Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie)

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)

Kocham takie gołąbki z kaszą, zdecydowanie...

gołąbki

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Dotąd robiłam tylko tradycyjne...

Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

Dodane przez: luna19

Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

przysmaki z lubelszczyzny

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE