PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Fantastyczne, drożdżowe bułeczki / pączki nadziane pysznym farszem z wątróbki i kaszy gryczanej.Parmezan dodaje im niezwykłego charakteru.Takie pączki są świetnym pomysłem na "odczarowania" wątróbki, dla tych, którzy za nią nie przepadają!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ROZCZYN:

    * świeże drożdże – 30 g

    * ciepłe mleko – 85 ml

    * cukier – 1 łyżka

    * mąka – 1 czubata łyżka

    CIASTO:

    * mąka – 500 g

    * jajko – 1 szt

    * ciepłe mleko – 125 ml

    * sól – 1 szczypta

    * spirytus – 1 łyżka

    * masł0 – 35 g

    * olej – 1 łyżka

    FARSZ:

    * wątróbka drobiowa – 200 g

    * duża cebula – 1 szt

    * kasza gryczana – 50 g

    * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku

    DODATKOWO:

    * olej do smażenia

    * parmezan – 30 g
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Pączki z wątróbką, kaszą gryczaną i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    ROZCZYN:

    Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem.

    Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

    CIASTO:

    Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli.

    Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    FARSZ:

    Kaszę gotujemy na sypko.

    Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.

    Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut.

    Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki.

    CAŁOŚĆ:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki.

    Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki.

    Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C).

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować