Rolada czekoladowa z białym makiem

4.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tym co przemawia za tym wypiekiem jest kruche ciasto i pyszne nadzienie z białego maku. Biały mak nie jest u nas bardzo popularnym składnikiem w wypiekach, a to błąd. Moim zdaniem jest równie pyszny jak klasyczny niebieski. W smaku jest nieco łagodniejszy. Ciasto kruche z dodatkiem drożdży stanowi niezbędny element rolady. Można powiedzieć, że rolada z białym makiem to doskonała propozycja na weekendowe ciasta, jak i na większe uroczystości.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto krucho - drożdżowe
    350 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    50 g kakao
    20 ml mleka
    20 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    masa makowa
    300 g białego maku lub gotowej masy makowej
    300 ml mleka
    100 g miodu
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec

Rolada czekoladowa z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże mieszam z 10 g cukru, mąki i 10 ml mleka. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Ciasto wkładam do lodówki na dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje.
    Masa makowa: Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje biały mak. Mieszam do momentu napęcznienia. Studzę. Białko ubijam. Dodaje do wystudzonej masy makowej.
    Masę rozsmarowuje na cieście. Zawijam roladę. Roladę zawijam w papier do pieczenia i wkładam do formy keksowej. Piekę około 45 minut w 170 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mleko Cukier Miód Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować