Makowiec z białym makiem

  • wyświetlono: 663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Wyszedłem naprzeciw tradycji i przygotowałem na święta strucle z białym makiem. Wyszła przepyszna. Delikatniejsza w smaku niż z makiem niebieskim. Ciasto jest bezproblemowe, bo rośnie w nocy w lodówce.

Michał Dobras
  • 48 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki (3 strucle):

o CIASTO DROŻDŻOWE:
o 500g mąki,
o Szczypta soli,
o 2 jajka,
o 1 żółtko,
o 100g cukru,
o 25g drożdży,
o ¼ szklanki gęstej śmietany 18%,
o 100ml mleka,
o 100g masła,
o MASA MAKOWA:
o 400g białego maku,
o 6 fig,
o 6 moreli,
o 5 jajek,
o 150g cukru pudru,
o 5 łyżek tartych migdałów,
o 50g orzechów włoskich,
o 2 łyżki miodu,
o DO DEKORACJI:
o Skórka pomarańczowa kandyzowana,
o Płatki migdałów,
o Lukier lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec z białym makiem

  • 1. MAK: Mak umieść w garnku. Zalej go wrzątkiem tak, aby warstwa wody wystawała minimalnie ponad mak. Mak gotuj na wolnym ogniu aż woda się wygotuje. Mak wystudź, a następnie zmiel trzykrotnie.
    Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem i miodem. Do żółtek dodaj zmielony bak i posiekane bakalie, wymieszaj. Przed wyłożeniem maku na ciasto białka ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami.
  • 2. CIASTO: Masło roztop i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj mikser na puch. Dodaj drożdże, masło, mleko i sól, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto wyrób dokładnie, przełóż do miski i odstaw na noc do lodówki.
    Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt. Prostokąt posmaruj masą makową zostawiając margines z jednej strony. Zwiń ciasto w roladę, łączenie powinno być na dole. Roladę zawiń w papier tak, aby zostało troszkę luzu między papierem, a ciastem.
    Wszystkie 3 strucle umieść na blaszce z wyposażenia piekarnika. Strucle piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gdy strucle wystygną możesz polać je lukrem lub polewą czekoladową oraz posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowemakowiecdrożdżebiały mak

Komentarze

Podobne przepisy

Niemiecki makowiec z pianką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Niemiecki makowiec z pianką

Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego...

makowiec z kajmakowym marmurkiem

Dodane przez: klementynka

makowiec z kajmakowym marmurkiem

Makowiec prosty ale smaczny i szybki...

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Dodane przez: dorota w

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Banalnie proste, ucierane mikserem...

Figa z makiem

Dodane przez: dagita

Figa z makiem

Biszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami,...

tarta z owocami

Dodane przez: agarybak76

Tarta z makiem, owocami i kremem z białej...

Szybka i łatwa do zrobienia , a...

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Makowiec na kruchym cieście z kruszonką,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE