Ciasto z makiem to podstawa świątecznych słodkości, ta rolada jest znakomita!
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
(na 3 rolady)
3 szklanki mąki
180 ml letniego mleka
100 g masła roztopionego i przestudzonego
20 g suchych drożdży
6 żółtek
duża szczyta soli
2 łyżki likieru amaretto lub wódki
6 łyżek cukru
Masa makowa:
500 g suchego maku
150 g cukru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
3 łyżki miodu
Lukier:
Szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
Świąteczna rolada z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do wystygnięcia następnie odsączamy z wody.
Spażony mak mielimy dwukrotnie, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku, delikatnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją obiętość (około 1 godziny).
Wyrośnięte, dzielimy na 3 części, rowałkowujemy prostokątne placki, na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od brzegu. Zwijamy w roladę (końce muszą być pod spodem).
Rolady owijamy dwukrotnie w papier do pieczenia z odrobiną luzu (około 1 cm).
Makowce umieszczamy na dużej blaszce, w sporych odsępach pomiędzy sobą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 min.
Wystudzone rolady polewamy lukrem, dekorujemy makiem.
Porady
Do rolady można użyć gotowej masy makowej w puszce.
Komentarze