ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

  • wyświetlono: 1154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr ...! ) zbliżają się wielkimi krokami. A jak Święta - to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową - taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie "makowe" łasuchy będą zachwycone!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna - 3 szkl + mąka do podsypywania

* letnie mleko -3/4 szkl

* maslo - 150 g

* żółtka - 6 szt

*  świeże drożdże - 50 g

* cukier - 5 łyżek

* sól  - 1 szczypta

* rum - 2 lyżki

* cukier wailiowy - 3 łyżki

DODATKOWO:

*  masa makowa

* białka - 5 szt

Ps. domową masę makową można zastąpić masą z puszki - dodajcie do niej 2 łyżki grysiku.

Sposób przygotowania przepisu:

ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut.

    Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło.

    Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka.

    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.

    Ciasto dzielimy na 4 części. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu.

    Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód.

    Przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi.

    Pieczemy ok. 30-35 minut / 190C.

    Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier.

    Wierzch lukrujemy.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

roladamakmakowiecciasto drożdżoweświętaboże narodzenierolada makowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

Smak i zapach który towarzyszył...

Drożdżowo-kruche ciasto z makiem

Dodane przez: bietka

Drożdżowo-kruche ciasto z makiem

Szybkie, proste i smaczne ciasto.

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Drożdżowa wariacja!!!

Wieniec drozdzowy z bialym makiem

Dodane przez: Magster

Wieniec drożdżowy z białym makiem

Pyszne drożdżowe ciasto, które...

Makowiec

Dodane przez: serdeczna

Ciasto drożdżowe z makiem

Nie lubię takiego typowego kołocza...

ciasto drożdżowe z makiem

Dodane przez: Marcelina

ciasto drożdżowe z makiem

Ciasto jest puszyste , delikatne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE