Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową.
Orzechowa rolada z białym makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
Orzechy drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
2.Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.
3.Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Orzechy drobno siekamy.
Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Studzimy.
Komentarze