ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM

  • wyświetlono: 1019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową.

P6221168
  • 20 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orzechowej
200 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 szklanka maku białego
100 g orzechów włoskich/laskowych
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1/2 szklanki melasy trzcinowej
2 jajka
Lukier:
2 łyżki śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
garść orzechów włoskich/laskowych

Sposób przygotowania przepisu:

ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM

  • 1. Nadzienie:
    Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
    Orzechy drobno siekamy.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
    Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.
  • 3. Lukier:
    Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
    Orzechy drobno siekamy.
    Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyroladakokosmakowiecboże narodzenieciasto półkruchemelasa trzcinowabiały makmąka orzechowa

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto orzechowe z czeresniami i koksem

Dodane przez: klementynka

ciasto orzechowe z czeresniami i kokosem

LUbie to ciasto, ponieważ jest...

MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

Czas płynie niebłaganie, a Święta...

Placek na gotowanych żółtkach z makiem i masą orzechową

Dodane przez: bietka

Placek na gotowanych żółtkach z makiem i...

Pyszne ciasto makowe, które w połączeniu...

ciasto ananasowo-kokosowe

Dodane przez: Marcelina

Ciasto z ananasem i kokosem

Ciasto wyglądem przypomina torcik,...

Rogale z białym makiem i bakaliami.

Dodane przez: weronika63

Rogale z białym makiem i bakaliami

Bardzo smaczne rogale zrobione...

tarta z owocami

Dodane przez: agarybak76

Tarta z makiem, owocami i kremem z białej...

Szybka i łatwa do zrobienia , a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE