ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki orzechowej
    200 g masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    200 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1 szklanka maku białego
    100 g orzechów włoskich/laskowych
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki melasy trzcinowej
    2 jajka
    Lukier:
    2 łyżki śmietany 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    garść orzechów włoskich/laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Makowiec

Orzechowa rolada z białym makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
    Orzechy drobno siekamy.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
    Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.
  • 3. Lukier:
    Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
    Orzechy drobno siekamy.
    Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować