Rolada biszkoptowa z kremem serowo- kajmakowym. Krem z dodatkiem batonika, wyszedł pyszny, jak i cała rolada.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
30,12,2023
BISZKOPT:
-6 jajek
-170 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-40 g. budyniu czekoladowego
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM SEROWO- KAJMAKOWY Z KINDER BUENO
-250 g. sera z wiaderka
-200 g. jogurtu greckiego
-160 ml. śmietanki 30 %
-100 g. Kajmaku
-1 batonik Kinder bueno
-15 g. żelatyny
-ok. 70 ml. wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-50 g. cukru
-5 g. kakao
-25 ml. wody
-60 g. masła
-50 g. czekolady gorzkiej
Rolada biszkoptowa z kremem serowym i kinder bueno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem, kakao i budyniem. Delikatnie mieszać łopatką, dolewając olej. Wyłożyć do blaszki 34x38 wyścielaną z papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min.175*.(w zależności jak piecze piec, biszkopt nie może być przesuszony)
2.Z biszkoptu zdjąć papier.
3.Przykryć ręcznikiem, odwrócić i zwinąć. Odstawić do wystygnięcia.
4.krem-Najpierw posiekać batonika w drobne cząstki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem, jogurtem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać batonika, wymieszać i wyłożyć na odwinięty biszkopt i wyrównać. Zwijać jak krem trochę stężeje, żeby nie wyciekł poza biszkopt.
5.Zawinąć z powrotem w ręcznik, albo papier do pieczenia. Roladę schłodzić kilka godzin w lodówce.
6.polewa- Kakao wymieszać z cukrem i wodą. Postawić miskę nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Potem dodać masło i czekoladę. Mieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Polać całą roladę, polewą i rozsmarować. Można udekorować w/g własnej fantazji. (ja piekłam więcej tych rolad)
Komentarze