Ciasto bez pieczenia, inspirowane batonikiem Kinder Bueno. Idealne dla smakoszy słodkich ,czekoladowych i orzechowych deserów. Warto je przygotować na wyjątkowe okazje :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa czekoladowo-mleczna: 100 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
1 szklanka mleka w proszku
Masa budyniowo-orzechowa: 0,75 l mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
200 g miękkiego masła
80 g orzechów laskowych blanszowanych (prażonych)
Dodatkowo: 400 g herbatników maślanych ( u mnie białe i kakaowe)
4-5 łyżek Nutelli lub kremu czekoladowego
20 g orzechów laskowych blanszowanych
1.Masa czekoladowo-mleczna: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ubitą kremówkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Na końcu dodać mleko w proszku, połączyć.
2.Masa budyniowo-orzechowa: ugotować budyń na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać łyżkami zimny budyń. Orzechy posiekać (część zmielić bardzo drobno) i połączyć z masą budyniową.
3.Herbatniki białe ułożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej foremki (25/25 cm). Następnie rozsmarować ok.3 łyżek kremu czekoladowego lub Nutelli, docisnąć warstwą kakaowych herbatników. Na herbatniki nałożyć masę czekoladowo-mleczną, wierzch wyrównać, nałożyć kolejną warstwę białych herbatników.
4.Na herbatniki wyłożyć masę budyniowo – orzechową, a także nałożyć ostatnią warstwę herbatników kakaowych. Wierzch ciasta lekko rozsmarować pozostałym kremem czekoladowym i udekorować zmielonymi orzechami laskowymi. Włożyć do lodówki na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze