Błyskawiczna rolada z jabłkami

4.34 (154 ocen)

  • 60 min

znane ciasto w nieco innej odsłonie

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jabłek
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.34 (154 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Błyskawiczna rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada z jabłkami 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie układamy równomiernie na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posypujemy cynamonem.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy po jednej łyżce do jajek. Gotowym ciastem zalewamy jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
  • 3. Upieczone i ciągle gorące ciasto zwijamy w roladę (odklejając od papieru, ale nie jest to trudne), zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Roladę najlepiej jest piec na dużej kwadratowej blaszce, takiej która jest w każdym piekarniku (lub prawie każdym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować