Błyskawiczna rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie układamy równomiernie na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posypujemy cynamonem.
2.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy po jednej łyżce do jajek. Gotowym ciastem zalewamy jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
3.Upieczone i ciągle gorące ciasto zwijamy w roladę (odklejając od papieru, ale nie jest to trudne), zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Porady
Roladę najlepiej jest piec na dużej kwadratowej blaszce, takiej która jest w każdym piekarniku (lub prawie każdym).
Komentarze