Rogaliki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne serowe rogaliki z orzechowym nadzieniem. Idealne do kawki oraz na święta.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g masła
    200 g serka domowego
    400 g mąki
    100 g cukru
    2 żółtka
    1 cukier wanilinowy
    Nadzienie:
    2 białka
    200 g cukru
    200 g orzechów ( laskowe, mielone)
    olejek np. rumowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier wanilinowy, serek, żółtka wymieszać, dodać mąkę i szybko zagnieść. Podzielić na 3 części i włożyć na 10 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 28 cm. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać orzechy i olejek. Rozsmarować na cieście. Pociąć na 16 części i zwijąc w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 16-18 minut.

Porady

Jeśli nie masz orzechów, zastąp je marmoladą, nugatem lub marcepanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować