Przepyszne serowe rogaliki z orzechowym nadzieniem. Idealne do kawki oraz na święta.
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
200 g masła
200 g serka domowego
400 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
Nadzienie:
2 białka
200 g cukru
200 g orzechów ( laskowe, mielone)
olejek np. rumowy
Rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, cukier wanilinowy, serek, żółtka wymieszać, dodać mąkę i szybko zagnieść. Podzielić na 3 części i włożyć na 10 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 28 cm. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać orzechy i olejek. Rozsmarować na cieście. Pociąć na 16 części i zwijąc w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 16-18 minut.
Porady
Jeśli nie masz orzechów, zastąp je marmoladą, nugatem lub marcepanem.
Komentarze