Rogaliki orzechowe

  • wyświetlono: 7949 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Obłędnie pyszne,szybkie i kruche rogaliki doskonałe do jesiennej herbatki

aniołek19

Składniki

Składniki:

30 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych
cukier waniliowy
2 - 3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki orzechowe

  • 1. Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik.
    Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyrogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki orzechowo-morelowe

Dodane przez: Doraa

Rogaliki orzechowo-morelowe

Jeżeli ktoś lubi słodkie śniadania,...

rogaliki

Dodane przez: aga_ata

Rogaliki

Pyszne i proste w wykonaniu drożdżowe...

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

Dodane przez: gosiakp

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

Niezawodne na przyjście zapowiedzianych...

Dodane przez: ewa1161

Rogaliki orzechowe z nutellą

Są wybornym smakołykiem dla dzieci...

Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym

Dodane przez: akrobatka22

Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym

Dosyć nietypowe rogaliki na zakwasie...

Anyżowe rogaliki z masą serowo-orzechową

Dodane przez: monikaT83

Anyżowe rogaliki z masą serowo-orzechową

Na fali eksperymentowania z przyprawami...