Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechami

  • wyświetlono: 623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rogaliki są przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte, z chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam!

edytaha
  • 12 porcje
  • 180min

Składniki

CIASTO:
40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania
7 dag masła
3/4 szklanki mleka
opakowanie 7 g drożdży instant
1/3 szklanki cukru
laska wanilii
2 żółtka
2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE:
12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem
5 dag cukru trzcinowego
4 dag stopionego masła
duża szczypta cynamonu
DODATKOWO:
1 jajko
1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechami

  • 1. Mleko, cukier i masło umieścić w rondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić.
    Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • 3. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.
    Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki. Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka. Piec około 15 minut do zrumienienia.

Porady

Można zrezygnować ze smarowania rogalików przed pieczeniem i po upieczeniu je polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimacynamonorzechy włoskieorzechyDeserciasto drożdżowedla dzieciDyniabułeczkidrożdzówkirogalikijesieńmus z dynisłodka przekąskasezonowoHokkaido

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Smaczne , puszyste , drożdżowe...

Rogaliki drożdżowe z serem

Dodane przez: bogusia82

Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki są bardzo pulchne i smaczne,szybko...

DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne...

rogaliki dyniowe

Dodane przez: czekoladka

Rogaliki dyniowe z konfiturą

Rogaliki zawsze najbardziej smakują...

krucho drożdżowe rogaliki z jagodami

Dodane przez: Magda_Z

Krucho-drożdżowe rogaliki z jagodami

Wyśmienite w smaku rogaliki z kwaskowym...

Babka dyniowa z orzechami

Dodane przez: Ania_L

Babka dyniowa z orzechami

Aromatyczna babka dyniowa z orzechami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE