Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier i masło umieścić w rondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić.
Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.
2.Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
3.W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
4.Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki. Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka. Piec około 15 minut do zrumienienia.
Porady
Można zrezygnować ze smarowania rogalików przed pieczeniem i po upieczeniu je polukrować.
Komentarze