Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Rogaliki są przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte, z chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania
    7 dag masła
    3/4 szklanki mleka
    opakowanie 7 g drożdży instant
    1/3 szklanki cukru
    laska wanilii
    2 żółtka
    2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido
    1/2 łyżeczki soli
    NADZIENIE:
    12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem
    5 dag cukru trzcinowego
    4 dag stopionego masła
    duża szczypta cynamonu
    DODATKOWO:
    1 jajko
    1 łyżeczka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier i masło umieścić w rondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić.
    Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • 3. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.
    Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki. Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka. Piec około 15 minut do zrumienienia.

Porady

Można zrezygnować ze smarowania rogalików przed pieczeniem i po upieczeniu je polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować