Rogaliki drożdżowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao.

Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 580 g mąki pszennej

    8 g drożdży instant

    300 ml ciepłego mleka

    2 jajka

    70 g rozpuszczonego masła

    70 g cukru

    1/2 łyżeczki soli


    słoiczek marmolady

    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt 20x30 cm i pociąć na 8 długich trójkątów. Na podstawie każdego nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować