Krucho-drożdżowe rogaliki z jagodami

4.46 (167 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite w smaku rogaliki z kwaskowym jagodowym nadzieniem. Rozpływają się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    4 szklanki mąki pszennej typ 500
    50 g świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    6 łyżek cukru
    250 g masła prawdziwego
    1 całe jajko
    1 żółtko jajowe

    NADZIENIE:
    jagody - łyżeczka na każdy rogalik
    cukier - szczypta na każdy rogalik

    DODATKOWO:
    1 jajko (plus białko pozostałe z jajka zużytego do ciasta)
    cukier do posypki
Wystaw ocenę:

4.46 (167 ocen)

Krucho-drożdżowe rogaliki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w mikrofali i studzimy.
  • 2. Do mąki dodajemy masło, jedno jajko i jedno żółtko jajowe. Białko odstawiamy. Na koniec do całości dodajemy zaczyn drożdżowy i zwilżonymi olejem dłońmi wyrabiamy ciasto.
  • 3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
  • 4. Na wysmarowanym olejem blacie wykładamy ciasto. Odrywamy po kawałku i delikatnie wałkujemy na niezbyt cienki placek.
  • njb 5. Każdy placek przecinamy 6 trójkątów tak jak kroi się pizzę. Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę jagód i szczyptę cukru.
  • sdftg 6. Trójkąty zwijamy w rulon i, wyginamy na kształt księżyca. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości (ok. 9 sztuk na blachę) i smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka oraz posypujemy cukrem.
  • 7. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jajka Owoce Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować