Krucho-drożdżowe rogaliki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w mikrofali i studzimy.
2.Do mąki dodajemy masło, jedno jajko i jedno żółtko jajowe. Białko odstawiamy. Na koniec do całości dodajemy zaczyn drożdżowy i zwilżonymi olejem dłońmi wyrabiamy ciasto.
3.Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
4.Na wysmarowanym olejem blacie wykładamy ciasto. Odrywamy po kawałku i delikatnie wałkujemy na niezbyt cienki placek.
5.Każdy placek przecinamy 6 trójkątów tak jak kroi się pizzę. Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę jagód i szczyptę cukru.
6.Trójkąty zwijamy w rulon i, wyginamy na kształt księżyca. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości (ok. 9 sztuk na blachę) i smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka oraz posypujemy cukrem.
Komentarze