Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże
Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.15min)
W tym czasie rozpuszczamy masło - studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, dwa jajka, śmietanę + nasze wyrośnięte drożdże i wystudzone masło.
Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić do rąk dodajemy trochę więcej mąki , tylko na tyle żeby móc uformować z niego kulę.
Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 godziny)
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części
Każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty.
Na każdej części układamy 1 łyżeczkę nadzienia. Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu)
Smacznego :)
Porady
Można zrobić mniejsze rogaliki dzieląc ciasto na 4 części
Komentarze