Rogaliki drożdżowe z marmoladą

4.5 (180 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Idealne jeszcze na ciepło ale też na drugi dzień po upieczeniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Drożdże 40g
    Mleko 250ml (1 szklanka )
    Cukier 100g ( 0,5 szklanki)
    Mąka 600g ( 5 szklanek)
    Jajka 2 szt.
    Śmietana 18% 220ml,
    Masło (roztopić) 100g
    Szczypta soli
    Marmolada (lub inne nadziennie, np może być nutella, lub biały ser.)
    + roztrzepane jajko do posmarowania rogalików i cukier kryształ gruby do posypania przed pieczeniem.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże
    Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki
    Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.15min)

    W tym czasie rozpuszczamy masło - studzimy.
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, dwa jajka, śmietanę + nasze wyrośnięte drożdże i wystudzone masło.

    Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić do rąk dodajemy trochę więcej mąki , tylko na tyle żeby móc uformować z niego kulę.

    Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 godziny)
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części
    Każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty.
    Na każdej części układamy 1 łyżeczkę nadzienia. Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy.

    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu)
    Smacznego :)

Porady

Można zrobić mniejsze rogaliki dzieląc ciasto na 4 części

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować