PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rogaliki drożdżowe z marmoladąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/93/rogaliki-drozdzowe_1.jpeg30004496http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-drozdzowe-z-marmolada
Drożdże 40g
Mleko 250ml (1 szklanka )
Cukier 100g ( 0,5 szklanki)
Mąka 600g ( 5 szklanek)
Jajka 2 szt.
Śmietana 18% 220ml,
Masło (roztopić) 100g
Szczypta soli
Marmolada (lub inne nadziennie, np może być nutella, lub biały ser.)
+ roztrzepane jajko do posmarowania rogalików i cukier kryształ gruby do posypania przed pieczeniem.
Sposób przygotowania przepisu:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
1.
W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże
Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.15min)
W tym czasie rozpuszczamy masło - studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, dwa jajka, śmietanę + nasze wyrośnięte drożdże i wystudzone masło.
Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić do rąk dodajemy trochę więcej mąki , tylko na tyle żeby móc uformować z niego kulę.
Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 godziny)
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części
Każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty.
Na każdej części układamy 1 łyżeczkę nadzienia. Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu)
Smacznego :)
Porady
Można zrobić mniejsze rogaliki dzieląc ciasto na 4 części
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze