Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odst. do wyrośnięcia.
2.Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy.
3.Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (czyli taka że z łatwością będzie odchodzić od ścianek miski ale będzie nadal mięciutkie ).
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4.Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
5.Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem.
Pieczemy w 180-190 stop przez około 20 min.
Komentarze