Rogale krucho-drożdżowe z cynamonowymi śliwkami

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Miękkie, aromatyczne rogale z cynamonowo waniliowymi śliwkami - całość bardzo smaczna!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    150 g schłodzonego masła
    4 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    200 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    1 kg śliwek
    około 1- łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    oraz
    cukier puder do oprószenia rogali
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Rogale krucho-drożdżowe z cynamonowymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na  kawałki ciasta ukąłdamy  pokrojone sliwki i oprószamy je cukrem waniliowym i cynamonem 1. Śliwki opłukać, pokroić w kostkę, pestki odrzucić.
    W misce umieścić ciepłe mleko z rozkruszonymi drożdżami , 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
    Odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut żeby rozczyn zaczął pracować.
    Zaczyn przelać do mąki, dodać jajko, posiekane masło, a także resztę cukru i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto ,podzielić je na je na 3 kulki. Rozwałkowywać kolejno ciasto i kroić tak by powstały trójkąty.
    Na każdy kawałek ciasta ułożyć po około łyżce pokrojonych śliwek, , oprószyć cukrem waniliowym i cynamonem. Zwijać rogaliki.
    Układać je ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem,
    smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Drożdże Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować