Miękkie, aromatyczne rogale z cynamonowo waniliowymi śliwkami - całość bardzo smaczna!
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
150 g schłodzonego masła
4 dag drożdży
2 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 kg śliwek
około 1- łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz
cukier puder do oprószenia rogali
Rogale krucho-drożdżowe z cynamonowymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukać, pokroić w kostkę, pestki odrzucić.
W misce umieścić ciepłe mleko z rozkruszonymi drożdżami , 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut żeby rozczyn zaczął pracować.
Zaczyn przelać do mąki, dodać jajko, posiekane masło, a także resztę cukru i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto ,podzielić je na je na 3 kulki. Rozwałkowywać kolejno ciasto i kroić tak by powstały trójkąty.
Na każdy kawałek ciasta ułożyć po około łyżce pokrojonych śliwek, , oprószyć cukrem waniliowym i cynamonem. Zwijać rogaliki.
Układać je ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem,
smacznego:)
Komentarze