Rogaliki krucho-drożdżowe

4.5 (153 ocen)

Super szybkie i smaczne rogaliki, które uwielbiają nie tylko dzieciaki. Ciężko poprzestać na jednym.. :)

Składniki:

  • 40g świeżych drożdży
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    200g masła
    2 żółtka
    2-3 łyżki cukru

    ponadto: nutella
    rozkłócone jajko do posmarowania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier, wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Dołożyć żółtka oraz wymieszane drożdże ze śmietaną. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto.
  • na trójkąciku z ciasta kładź łyżeczkę nutelli 2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów. Na trójkąty ciasta nakładać po łyżeczce nutelli. Zwijać do środka formując rogale.
  • przed pieczeniem 3. Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 25-30 minut w temp. 180st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

*do środka można dać dowolną ulubioną marmoladę * z podanych składników wychodzą 24 rogaliki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować