Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier, wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Dołożyć żółtka oraz wymieszane drożdże ze śmietaną. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto.
2.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów. Na trójkąty ciasta nakładać po łyżeczce nutelli. Zwijać do środka formując rogale.
3.Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 25-30 minut w temp. 180st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
*do środka można dać dowolną ulubioną marmoladę
* z podanych składników wychodzą 24 rogaliki
Komentarze