Serowo-śmietanowe , delikatne i mocno kremowe risotto z chrupiącymi , zielonymi szparagami. Tego pysznego dania warto spróbować w sezonie szparagowym który trwa stanowczo za krótko.
Składniki:
2 cebulki dymki
1 łyżka masła klarowanego
400g ryżu do risotto ( np arborio)
1 l bulionu warzywnego
250 ml śmietanki 30%
150 ml białego wina
200g serka topionego , śmietankowego
0,5 kg zielonych szparagów
cukier
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
posiekany szczypiorek do posypania
Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulki dymki pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle.
2.Wsypać ryż , przemieszać.
Bulion zagotować , wymieszać ze słodką śmietanką.
Wlać część bulionu na patelnie , tyle by zakrył ryż , dusić na wolnym gazie co chwila mieszając do wchłonięcia przez ryż płynów.
Czynność powtarzać do wykończenia 3/4 bulionu.( Trzeba pamiętać by ryż cały czas mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.)
3.Dodać serki topione , wino oraz resztę bulionu.
Mieszać do rozpuszczenie się serków , po tym czasie ryż powinien być już miękki i kremowy.
Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
4.Ze szparagów odciąć lub odłamać zdrewniałe końce.
W garnku zagotować wodę z solą i cukrem.
włożyć pionowo szparagi tak by ich główki nie dotykały wody.
Gotować 4 min , odcedzić , każdego przekroić na 4-5 części.
Szparagi dodać do ryżu , delikatnie przemieszać.
Risotto podawać posypane siekanym szczypiorkiem.
Komentarze