Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

Serowo-śmietanowe , delikatne i mocno kremowe risotto z chrupiącymi , zielonymi szparagami. Tego pysznego dania warto spróbować w sezonie szparagowym który trwa stanowczo za krótko.

Składniki:

  • 2 cebulki dymki
    1 łyżka masła klarowanego
    400g ryżu do risotto ( np arborio)
    1 l bulionu warzywnego
    250 ml śmietanki 30%
    150 ml białego wina
    200g serka topionego , śmietankowego
    0,5 kg zielonych szparagów
    cukier
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz
    posiekany szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto ze szparagami 1. Cebulki dymki pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle.
  • Risotto ze szparagami 2. Wsypać ryż , przemieszać.
    Bulion zagotować , wymieszać ze słodką śmietanką.
    Wlać część bulionu na patelnie , tyle by zakrył ryż , dusić na wolnym gazie co chwila mieszając do wchłonięcia przez ryż płynów.
    Czynność powtarzać do wykończenia 3/4 bulionu.( Trzeba pamiętać by ryż cały czas mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.)
  • Risotto ze szparagami 3. Dodać serki topione , wino oraz resztę bulionu.
    Mieszać do rozpuszczenie się serków , po tym czasie ryż powinien być już miękki i kremowy.
    Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
  • Risotto ze szparagami 4. Ze szparagów odciąć lub odłamać zdrewniałe końce.
    W garnku zagotować wodę z solą i cukrem.
    włożyć pionowo szparagi tak by ich główki nie dotykały wody.
    Gotować 4 min , odcedzić , każdego przekroić na 4-5 części.
    Szparagi dodać do ryżu , delikatnie przemieszać.
    Risotto podawać posypane siekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować