Szparagi mają tę zaletę, że są lekkostrawne i mają mało kalorii, znakomicie więc sprawdzają się przekąski ze szparagami jako wstęp przed daniem głównym. Najlepiej nadadzą się zielone szparagi, które mają nie tylko piękny kolor, ale i ciekawy kształt. Z drugiej strony białe szparagi świetnie będą pasowały do sosów. 

Niezależnie jednak od tego, czy wybierzemy białe czy zielone szparagi - najważniejsze jest to, że wyczarować możemy smaczne i zdrowe słone przekąski ze szparagami, które urzekną naszych gości.

 

Przekąski ze szparagami - Paluszki z ciasta francuskiego

By przygotować szparagi owinięte w ciasto francuskie niezbędne będą zielone, wcześniej ugotowane szparagi oraz ciasto francuskie, które znajdziemy w każdym większym sklepie.

Zawinięte w kawałki ciasta francuskiego warzywa z odrobiną masła w wiórkach kokosowych będą przyjemnie chrupały podczas jedzenia.szparagi

Jeśli chcemy wzbogacić smak naszej przekąski ze szparagami, przed owinięciem szparagów możemy położyć na cieście francuskim szynkę parmeńską lub plasterek twardego, wyrazistego w smaku sera.

Zawinięte w ciasto francuskie szparagi wkładamy do żaroodpornego naczynia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zapiekamy, by wierzch się zrumienił.

 

Przekąski ze szparagami - Szparagi z szynką parmeńską

Kolejną apetycznym daniem są szparagi zawinięte w plastry cienkiej szynki parmeńskiej. W tym przypadku sprawdzą się nam zarówno szparagi gotowane, jak i świeże, które razem z szynką będziemy piec, jeśli nie mamy pod ręką szynki parmeńskiej, szparagi w szynce można też przygotować w tej ze Szwardzwaldu - bardziej dostępnej i tańszej. Do tego dania pasuje też znakomicie sos holenderski, kremowy i delikatny.

Jeśli wybieramy warzywa gotowane, wybierzemy szparagi gotowane na parze. Rozkładamy je na talerzach, a na nich układamy plastry szynki parmeńskiej. Wierzch posypujemy płatkami parmezanu, całość zaś polewamy domowym winegretem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Szparagi możemy również zawinąć w szynkę parmeńską, dodając do środka kozi ser. Wówczas całość spinamy wykałaczką i podsmażamy na patelni, aż szynka się zrumieni.

Jeśli wolimy wersję z mniejszą ilością tłuszczu, szparagów nie gotujemy, ale owijamy je szynką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy, aż szynka się zrumieni.

 

Przekąski ze szparagami - Szparagi pod beszamelem

Tak podane szparagu będą nie tylko ciekawą przekąską, mogą stanowić także osobne danie obiadowe.

Szparagi obieramy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przyrządzamy sos beszamelowy: masło z mąką podsmażamy na patelni na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko i przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż sos zgęstnieje, ale będzie delikatny i puszysty. Rozłożone na talerzach szparagi polewamy sosem.

Ugotowane szparagi możemy podać również z sosem holenderskim, berneńskim, musztardowym lub cytrynowym. To ten rodzaj przekąski ze szparagami, którą możemy podać na wiele sposobów.

Sprawdź inne przepisy na przekąski ze szparagami!