Cytrynowa makowa panienka

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Makowo - orzechowy przekładaniec z orzeźwiającym kwaskowatym kremem. Ciasto na pewno zaskoczy smakiem gości przy świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 cm x 18 cm:

    BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    80 g suchego maku
    50 g zmielonych orzechów
    50 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    KREM CYTRYNOWY:
    250 ml śmietany kremówki
    125 g serka mascarpone
    180 g cytrynowego curdu

    DODATKOWO:
    100 g pokruszonych orzechów laskowych
    woda z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Cytrynowa makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany powoli wsypywać cukier, dalej miksując a następnie po jednym żółtku . Do masy dodać wymieszaną mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać suchy mak i wszystko dokładnie lecz delikatnie wymieszać łyżką.
    Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 25 minut w 170 stopniach.
  • 2. KREM CYTRYNOWY:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone.
    Do masy dodać cytrynowy curd i wymieszać krem krótko na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników (cytrynowy curd powinien być też schłodzony przed dodaniem).
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Spodni biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Posmarować kremem (zostawić 2 łyżki na wierzch) i przykryć drugim biszkoptem, który też należy nasączyć.
    Wierzch ciasta posmarować cienko pozostałym kremem i posypać pokruszonymi orzechami.
    Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować