Cytrynowa makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany powoli wsypywać cukier, dalej miksując a następnie po jednym żółtku . Do masy dodać wymieszaną mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać suchy mak i wszystko dokładnie lecz delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 25 minut w 170 stopniach.
2.KREM CYTRYNOWY:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone.
Do masy dodać cytrynowy curd i wymieszać krem krótko na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników (cytrynowy curd powinien być też schłodzony przed dodaniem).
3.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Spodni biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Posmarować kremem (zostawić 2 łyżki na wierzch) i przykryć drugim biszkoptem, który też należy nasączyć.
Wierzch ciasta posmarować cienko pozostałym kremem i posypać pokruszonymi orzechami.
Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Komentarze