Malinowa charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy wyłożyć delicjami a boki podłużnymi biszkoptami.
2.Maliny umieścić w rondelku, zasypać 3-4 łyżkami cukru, ugotować. Do ciepłych wsypać żelatynę, dobrze wymieszać.
3.Połowę (250 ml) schłodzonej śmietany kremówki ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Ubitą śmietanę połączyć z jeszcze płynną masą malinową, zmiksować.
Masę wylać na delicje, wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę do stężenia.
4.1 galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Drugą galaretkę przygotować w oddzielnym naczyniu w 400 ml gorącej wody.
5.Pozostałą kremówkę ubić z serkiem mascarpone. Masę połączyć z tężejącą galaretką (rozrobioną w 100ml).
Masę wylać na malinową warstwę, wstawić do ponownego stężenia do lodówki.
6.Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką malinową (przygotowaną w 400ml wody).
Ciasto wstawić ponownie do lodówki.
Komentarze