Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

Pyszne, sycące danie które świetnie sprawdzi się na co dzień oraz na wyjątkowe okazje.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
    1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    1 średnia cebula
    20 oczyszczonych krewetek (użyłam mrożonych)
    1 szklanka zielonego groszku (użyłam mrożonego)
    3 łyżki startego parmezanu
    1-2 ząbki czosnku
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Risotto

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Przed końcem gotowania dodać zamrożony groszek i wymieszać.
    Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Rozmrożone krewetki, osuszyć i smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony po ok. 2 minuty. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do risotto dodać krewetki, łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować