Niezwykle popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi, bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i łosoś. Bardzo fajny pomysł na szybki, sycący i energetyczny obiad.
45 min
Składniki:
200g dzikiego ryżu
200g mrożonego zielonego groszku
350g fileta z łososia
1 duży por
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
oliwa
pieprz
sól
1 cytryna
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek natki z pietruszki
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżeczka Vegety o smaku kurczaka
Risotto z łososiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia skropić z sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie pokroić na małe kawałki.
2.Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 4-5 minut.
3.Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażyć całość około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, podlać bulionem wymieszanym z vegetą i całość gotować cały czas podlewając bulionem aż do momentu gdy ryż będzie gotowy.
4.Łososia i groszek dodać do ryżu, skropić sokiem
z cytryny, a następnie posypać drobno posiekaną natką z pietruszki.
Całość wymieszać.
Komentarze