Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem

4.97 (151 ocen)

  • 40 min

Risotto to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ryżu. Jest bardzo smaczny, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatki wybieramy wedle własnych upodobań, aczkolwiek nie należy przesadzać z ich ilością. Ryż jest tak smaczny, że nie potrzeba mu wielu towarzyszy.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    2 ½ łyżki masła
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    200 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
    garść startego parmezanu
    150 g boczku w plastrach
    olej
    1 szklanka mrożonego groszku
    600 ml bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

4.97 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam boczek, smażę aż się zarumieni, przekładam na talerz, za pomocą ręcznika papierowego usuwam nadmiar tłuszczu. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 1 minutę ciągle mieszając. Następnie wrzucam ryż, mieszam, smażę przez chwilę. Wlewam wino, mieszam, gotuję aż alkohol odparuje, wówczas wlewam chochlę gorącego bulionu, gotuję na małym ogniu mieszając co kilka-kilkanaście sekund. Kiedy ryż wchłonie bulion, wlewam kolejną chochlę i ciągle mieszam i tak aż do skończenia płynu. Groszek wrzucam do małego garnka lub miski zalewam wrzątkiem, pozostawiam na 2-3 minuty. Pod koniec gotowania ryżu dodaję garść startego parmezanu, zdejmuję garnek z ognia, dodaję boczek i groszek, mieszam, nakładam na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować