Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami

0 (0 ocen)

Bardzo syte risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami. Kurkuma oraz pieprz cayeński nadają potrawie ostrości i charakteru. Mięso jest idealnie mięciutki a ryż rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 2 cebule
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    7 pieczarek
    0,5 szklanki ryżu
    3 szklanki bulionu
    Kurkuma
    Sól
    Pieprz
    Pieprz Cayenne
    Pęczek szczypiorku
    ½ pęczka natki pietruszki
    5 plastrów karkówki
    Przyprawa do karkówki
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy w pojemniku, szczelnie zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy do miękkości na patelni grillowej lub w piekarniku. Kroimy w kosteczkę.
    Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy ryż oraz dokładamy resztę masła. Gdy się przesmaży i zmieni kolor na przezroczysty na patelnię wlewamy połowę bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy bulion wyparuje znów podlewamy (aż do wyczerpania). Gdy ryż będzie już miękki dokładamy grillowane mięso oraz posiekany szczypior. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayeńskim, kurkumą. Dusimy jeszcze kilka minut. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować