Risotto z grillowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, czyścimy z wewnętrznych błonek i ziaren, kroimy w paski, grillujemy beztłuszczowo około 8 minut na patelni. Kiedy papryka zacznie nabierać brązowawych plamek, ściągamy z ognia.
2.Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i oliwie, kiedy się przyrumieni dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy około 10 sekund.
3.Wsypujemy na patelnię grillowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ryż arborio. Podlewamy całość winem, czekamy aż całość wyparuje.
4.Kiedy płyn w całości wsiąknie w ryż dolewamy po pół chochelki bulionu, pilnując aby ogień nie był ani za duży, ani za mały. I tak do wyczerpania bulionu.
5.Na koniec dolewamy śmietankę kremówkę, starty na tarce ser grana padano i natkę pietruszki.
6.I takim sposobem po 30 minutach cały dom pachnie świeżą, grillowaną papryką i natką pietruszki. Kremowe risotto z grillowaną papryką jest błyskawiczne i podbije serca domowników. Ci którzy lubią paprykę będą zachwyceni!
Porady
dodanie grzybów do bulionu było strzałem w 10, polecam wypróbować przepis. :)
Komentarze