Risotto z grillowaną papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Risotto na 1000 sposobów - to moja specjalność. Tym razem pyszne, paprykowe o kremowej konsystencji. Polecam gorąco!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    1 czerwona papryka
    100 ml białego wytrawnego wina
    450 ml bulionu warzywnego ( ja dodałam grzyby)
    3 łyżki śmietanki kremówki * opcjonalnie
    1 biała cebula
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z grillowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, czyścimy z wewnętrznych błonek i ziaren, kroimy w paski, grillujemy beztłuszczowo około 8 minut na patelni. Kiedy papryka zacznie nabierać brązowawych plamek, ściągamy z ognia.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i oliwie, kiedy się przyrumieni dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy około 10 sekund.
  • 3. Wsypujemy na patelnię grillowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ryż arborio. Podlewamy całość winem, czekamy aż całość wyparuje.
  • 4. Kiedy płyn w całości wsiąknie w ryż dolewamy po pół chochelki bulionu, pilnując aby ogień nie był ani za duży, ani za mały. I tak do wyczerpania bulionu.
  • 5. Na koniec dolewamy śmietankę kremówkę, starty na tarce ser grana padano i natkę pietruszki.
  • 6. I takim sposobem po 30 minutach cały dom pachnie świeżą, grillowaną papryką i natką pietruszki. Kremowe risotto z grillowaną papryką jest błyskawiczne i podbije serca domowników. Ci którzy lubią paprykę będą zachwyceni!

Porady

dodanie grzybów do bulionu było strzałem w 10, polecam wypróbować przepis. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować