Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią

4.94 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Risotto smakuje najlepiej wtedy kiedy jest bardzo kremowe. Do uzyskania takiego efektu potrzebujemy masła, śmietanki i sera:). Moje risotto jest w wersji pieczarkowej.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300g ryżu do risotto
    ok. 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
    500g pieczarek
    2 cebule
    1 cukinia
    1 pęczek natki pietruszki
    4 ząbki czosnku
    100 ml śmietanki 30%
    100g sera cheddar
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.94 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, cukinię ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy.
  • 2. Masło roztapiamy, podsmażamy na nim warzywa. Dusimy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy ryż, smażymy chwilę. Dolewamy po chochelce bulionu, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dopiero wtedy wlewamy kolejną porcję. Postępujemy tak do momentu jak ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.1
  • 3. Do risotto wlewamy śmietankę, przekładamy ser. Mieszamy do połączenia składników. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować