Risotto z brokułem i mascarpone

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo pyszne risotto z brokułem, jarmużem i serkiem mascarpone. Pyszne, delikatne i kremowe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż - 220g
    Olej - 1 łyżka
    Brokuł - 1szt
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Jarmuż - 2 garście liści
    Bulion - 400ml
    Wino białe, półwytrawne - 100ml
    Ser Mascarpone - 120g
    Ser Grana Padano tarty - 30g
    Sól, pieprz, suszone oregano
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z brokułem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy przepłukany ryż. Smażymy jeszcze minutę. Zalewamy bulionem i winem. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (około 15-20 minut).
    W międzyczasie brokuła dzielimy na małe różyczki i blanszujemy go.
    Do ryżu dodajemy brokuła, pokrojone liście jarmużu, mascarpone, sól, pieprz i oregano. Mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić serek. Razem dusimy jeszcze minutę. W razie potrzeby doprawiamy. Na końcu dodajemy ser grana padano, mieszamy i od razu podajemy.

Porady

Ser grana padano można zastąpić innym twardym długo dojrzewającym, np. parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować