Risotto z brokułem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy przepłukany ryż. Smażymy jeszcze minutę. Zalewamy bulionem i winem. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (około 15-20 minut).
W międzyczasie brokuła dzielimy na małe różyczki i blanszujemy go.
Do ryżu dodajemy brokuła, pokrojone liście jarmużu, mascarpone, sól, pieprz i oregano. Mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić serek. Razem dusimy jeszcze minutę. W razie potrzeby doprawiamy. Na końcu dodajemy ser grana padano, mieszamy i od razu podajemy.
Porady
Ser grana padano można zastąpić innym twardym długo dojrzewającym, np. parmezanem.
Komentarze