Risotto ze szpinakiem i mascarpone

4.49 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryż z kurczakiem i szpinakiem w aksamitnym sosie mascarpone. Bardzo smaczne danie, w całości przygotowane na patelni. Jest to jedna z tych potraw, co lepiej smakują niż wyglądają, ale cóż... smak wygrywa ;)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 filet z kurczaka
    1 szklanka ryżu do Risotto (Arborio)
    ok 3 szklanek bulionu drobiowego
    200 g szpinaku mrożonego
    125 g serka mascarpone
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz czarny
    parmezan
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Risotto ze szpinakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Kiedy się zeszkli dołożyć rozgniecione ząbki czosnku. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę. Cebulę ściągamy na brzeg patelni i na wolnym miejscu obsmażamy delikatnie kurczaka.
  • 2. Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Kiedy stanie się szklisty, zaczynamy dolewać gorący bulion. Wlewamy po jednej chochli i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Proces ten trwa ok 20 minut. Ryż należy dość często mieszać, aby się nie przypalił. Kiedy ryż będzie miękki dołożyć szpinak, a po chwili mascarpone i masło. Wymieszać i jeszcze trochę potrzymać na ogniu, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mascarpone Mrożonki Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować