Risotto dyniowe z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, teraz gdy króluje dynia obowiązkowa propozycja obiadowa.

Aksamitne, kremowe, delikatne, znakomicie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To danie lekkie a zarazem pożywne. Składniki mówią same za siebie, nic więcej obiecywać nie muszę :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag ryżu arborio
    70 dag pokrojonej dyni
    1 duży por
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    7 dag masła
    1 litr rosołu lub domowego bulionu
    150 ml białego wytrawnego wina
    1 czubata łyżka sera mascarpone
    Sól morska do smaku
    świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto dyniowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty por z zieloną częścią pokroić w krążki, obrany czosnek i cebulę w kostkę.
    W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni typu wok rozgrzać masło, dodać cebulę z czosnkiem oraz por, zeszklić na wolnym ogniu tak aby nic się nie przyrumieniło, wsypać suchy ryż, smażyć 5 minut mieszając, wlać wino, dusić do odparowania, dodać pokrojoną w kostkę dynię, podlać chochlą gorącego bulionu, dusić pod przykryciem, w trakcie doprawić solą oraz pieprzem, kiedy bulion wsiąknie w potrawę, dolać znów chochlę ciepłego bulionu i tak do skończenia, dusić aż ryż i dnia będą miękkie około 15 minut, w tym czasie często mieszać! pod koniec dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści i połączy z ryżem, zestawić z ognia, spróbować ewentualnie doprawić solą do smaku, podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Mascarpone Por Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować